ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားျပားေတြ အမဲသားျပားေတြ၊၀က္အူေခ်ာင္းေတြ၊ငါး၊ပုဇြႏ္ေတြ နဲ႕ အျခား အသားအတုေတြဟာ ၾကာၾကာအထားခံေအာင္လို႕ ဓါတုေဆးေတြနဲ႕ ၾကည့္လိုက္ရင္လတ္ဆတ္ေနတယ္လို႕ထင္ရေအာင္ ဆိုးေဆးတစ္ခ်ိဳ႕နဲ႕ ဟိုက္ဒရုိဂ်င္ျဖည့္ထားတာမ်ိဳးေတြပါ၀င္ပါတယ္။ဆိုဒီယမ္နိုက္ထရိုတ္နဲ႕နိုက္ထရပ္ေတြေၾကာင့္ အူမႀကီးနဲ႕အူနဲ႕သက္ဆိုင္တဲ့အပိုင္းေတြမွာ ကင္ဆာျဖစ္ေစနိုင္ၿပီးေတာ့ အသားအတြက္ ေမြးျမဴတဲ့ ႏြားေတြနဲ႕၀က္ေတြဟာ ပိုမိုႀကီးထြားေအာင္ ရိုးရိုးျမက္မစားပဲ ဓါတုအစာေတြစားေသာက္ၾကပါတယ္။အဲဒီလိုစားေသာက္တဲ့အတြက္ ဓါတုဓါတ္ၾကြင္းေတြ အသားထဲမွာနဂိုကတည္းက က်န္ေနတာျဖစ္ပါတယ္။
မိုက္ကရိုေ၀့ဗ္နဲ႕ေဖာက္ထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္
ဆုိဒါပါ၀င္တဲ့ အေအး၊အခ်ိဳရည္ဗူးမ်ား
အခ်ိဳရည္ေတြက ကင္ဆာနဲ႕အထူးဆက္ႏြယ္ေနတယ္ဆိုတာ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားသိၾကပါလိမ့္မယ္။အဓိကအားျဖင့္ေတာ့ သၾကားအျပင္းစားေတြ(သၾကားလို႕ဆိုေပမယ့္ သၾကားအစားထိုးပစၥည္းေတြ ဥပမာ-Aspertame တို႕လိုပစၥည္းေတြ)နဲ႕ အေရာင္အတု၊ဆိုးေဆးေတြေၾကာင့္ တစ္နည္းနည္းနဲ႕ေတာ့ ထိမွာျဖစ္ပါတယ္။ၿပီးေတာ့ ဒီအခ်ိဳရည္ေတြမွာ ပါ၀င္ေနတဲ့ အက္ဆစ္တခ်ိဳ႕က ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ျပန္႕ပြားဖို႕အားေပးၿပီးပါတယ္။ကုမၼဏီေတြကေတာ့ ဒီပစၥည္းေတြဟာ အႏာၱရာယ္ကင္းတယ္ဆိုေပမယ့္ သူတို႕က တစ္ဗူးႏႈန္းနဲ႕တြက္ခ်က္ထားတာျဖစ္တဲ့အတြက္ မ်ားမ်ားမေသာက္သံုးမိဖို႕ အေရးႀကီးပါတယ္။
Genetically Modified Organisms(GMO)ျပဳလုပ္ထားေသာအစားအစာမ်ား
အခုေခတ္အစားအစာေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အသံုးျပဳေနတဲ့ဒီနည္းပညာဟာ ထူးဆန္းတဲ့သီးႏွံေတြ၊အလြန္ႀကီးမားတဲ့ သီးႏွံေတြ ရာသီမေရြးစားသံုးနိုင္ေအာင္ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကပါတယ္။အသားငါးေတြကိုလဲ ဒီနည္းပညာသံုးၿပီး အသံုးျပဳၾကပါတယ္။တကယ္ေတာ့ မ်ိဳးရိုးဗီဇေျပာင္းလဲေအာင္ ျပဳျပင္ထားတာေတြျဖစ္ၿပီးေတာ့ ဓါတုဓါတ္ၾကြင္းေတြက ကင္ဆာက်ိတ္ေတြကို ႀကီးထြားေစတယ္လို႕ ၾသစေတးလ်သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။စားသံုးရန္မသင့္လို႕ မေျပာေပမယ့္ အနဲဆံုးမ်ိဳးစပ္ၿပီး မ်ိဳးဆက္သံုးဆက္ၾကာမွ စားေသာက္သင့္ပါတယ္။
ျပန္လည္သန္႕စင္ထားတဲ့ ဂ်ံဳမႈန္႕နဲ႕သၾကားမ်ား
ျပန္လည္သန္႕စင္ထားတဲ့ သၾကားေတြ၊ျဖဴဆြတ္ေနေအာင္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဂ်ံဳမႈန္႕ေတြဟာ အထူးသျဖင့္ကေတာ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိုတ္အရမ္းမ်ားၿပီးေတာ့ အမ်ိဳးသမီးေတြအတြက္ ရင္သားကင္ဆာလိုေရာဂါေတြျဖစ္ေစတယ္လို႕ ယူေကကင္ဆာေဖာင္ေဒးရွင္းရဲ႕ ေလ့လာသူေတြက ေျပာပါတယ္။သၾကားပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြနဲ႕ ျပဳျပင္ထားတဲ့အစားအစာေတြဟာ ေသြးတြင္းရွိသၾကားပမာဏကို တက္ေစၿပီးေတာ့ ေသြးခ်ိဳ၊ဆီးခ်ိဳလို ေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားေစနုိင္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳရွိသူေတြ ဂ်ံဳၾကမ္းဆန္ၾကမ္းကို စားေသာက္ေနရတာျဖစ္ပါတယ္။
ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ျဖည့္သြင္းသန္႕စင္ထားေသာဆီမ်ား
ဆီကို သန္႕စင္ၿပီး ပိုးမႊားကင္းစင္ေအာင္လို႕ ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ျဖည့္သြင္းၿပီး ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။ဒီဆီေတြကို အထူးျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြ အဆင္သင့္အစားအစာေတြမွာ ထည့္ၾကၿပီးေတာ့ ဒီဆီေတြက ခႏၶာကိုယ္ဆဲလ္ေတြရဲ႕ ဖြဲ႕စည္းပံုနဲ႕လိုက္ေလ်ာညီေထြေဆာင္ရြက္မႈေတြ၊ရုန္းျပန္အားေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ၿပီးေတာ့ ကင္ဆာျဖစ္ေစဖို႕ ဦးတည္ေနပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ တစ္ခ်ိ္ဳ႕စားေသာက္ကုန္ေတြက ေဘးအႏၱာရာယ္ကင္းေအာင္ စားအုန္းဆီနဲ႕ အျခားဆီေတြကို အသံုးျပဳၾကၿပီး
ဒီဆီနဲ႕မထုတ္လုပ္ေတာ့တာျဖစ္ပါတယ္။
ပိုးသတ္ေဆးနဲ႕အျခားအထြက္တိုးေဆးေတြ အသံုးျပဳထားတဲ့ အသီးေတြ
အသီးအနွံေတြ စားသံုးရင္ ကိုယ္ခႏၶာေရာဂါကင္းေစတယ္ဆိုၿပီး စားေသာက္ၾကေပမယ့္ အသီးအႏွံေတြဟာ ပိုးသတ္ေဆးတစ္ႀကီမ္သံုးထားတာနဲ႕ ပိုးသတ္ေဆးေတြကို စုပ္ယူထားတတ္ၾကပါတယ္။အဲဒီအတြက္ အဆိပ္အေတာက္ေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။ၾသစေတးလ်မွာ ေလ့လာခ်က္အရ ပန္းသီးစားၿပီး ပိုးသတ္ေဆးရဲ႕ အဆိပ္သင့္မႈေတြကို ခံစားရသူေတြဟာ ႏွစ္စဥ္ လူ ၄၀၀၀၀ ေက်ာ္ရွိပါတယ္တဲ့
ေက်းဇူးတင္ပါသည္။
No comments:
Post a Comment